Voorbij mijn vooroordelen

Vooruit, ik geef het toe. Als schrijver voldoe ik wel een beetje aan de clichés die kleven aan het schrijverschap. Ik ben gek op taal en smeed en schaaf met liefde aan zinnen. Ook ga ik graag kopje onder in een boek van een ander, om al cirkelend en strepend ver af te dwalen in gedachten. Niets gaat boven de geur en het gevoel van een ambachtelijk vormgegeven boek: het mooie wat dikkere papier, de bladspiegel, een fraai lettertype. Heerlijk. Genieten. Een e-book is een slap aftreksel van het meer tastbare exemplaar. En al heb ik (jawel, ik ook) een e-reader, bekoren kan het me niet.

Mijn voorliefde voor papier houdt gelijke tred met mijn geringe natuurlijke enthousiasme voor digitale ontwikkelingen. Ik weet het, hoe stereotiep: de boekminnende mens met zijn reserves ten aanzien van de nieuwe tijd. Het voldoet aan alle karikaturen.

Toch is het soms goed om je te ontdoen van je eigen vooroordelen. Eerlijk toegeven dat je ernaast zit en blij verrast bent door nieuwe mogelijkheden. Hier gaan we dus.

In het voorjaar downloadde ik de app ‘Seek’ op mijn smartphone en vanaf dag 1 ben ik er blij mee. Seek is een app gebaseerd op augmented reality: je richt de camera van je telefoon op iets en het beeld wordt verder aangevuld met elementen door een computer. In het geval van Seek richt je je telefoon op een bloem, struik of dier en binnen een paar tellen vertelt de app je wat voor soort je ziet, aangevuld met allerlei wetenswaardigheden.

Seek is onderdeel van iNaturalist, een citizen-science project dat begon als afstudeerproject van drie studenten aan de UC Berkeley School of Information in 2008. De waarnemingen via deze app generen data. Anders dan bij de meeste apps gaan deze niet naar een commerciële partij. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Daarmee zijn de gegevens van onschatbare waarde voor de wetenschap en natuurbeschermingsorganisaties. Inmiddels bestaat hun database uit maar liefst 150.000 soorten die op hun beurt weer gekoppeld zijn aan informatie van Wikipedia. Het geeft gebruikers een schat aan informatie. Om niet beschikbaar gesteld, voor iedereen binnen handbereik.

Het effect van Seek op mij is verbluffend. Dagelijks loop ik door het bos en de velden en vaak heb ik mijn telefoon dichtbij. Het afgelopen jaar heb ik daardoor heel veel bijgeleerd over mijn omgeving. Natuurlijk, onwetend was ik niet, maar met deze app leer en zie ik zoveel meer. Een groeiend aantal struiken en bloemen en insecten hebben een naam voor mij en dat maakt dat ik op een heel andere manier door het landschap loop. Ik zie geen anonieme bloemen maar Gewone ereprijs, Wilde kamperfoelie, Witte muur, Overblijvende ossentong en Zachte ooievaarsbek. En verschillende kruipers kan ik nu thuisbrengen als Zwartpootsoldaatje of Roodpootschildwants.

Het grappige is bovendien dat Seek mij sneller naar een boek doet grijpen. Een boek over het determineren van planten (het op naam brengen van de flora om ons heen) stond al geruime tijd in mijn kast. Toch voelde het lange tijd als een flinke hobbel om met dit naslagwerk aan de gang te gaan. Het grote aantal soorten had een intimiderend effect op mij. Door Seek kan ik echter gerichter op zoek. Deze app is daarmee geen vervanging van de plantengids, maar een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande kennis. Een hulpmiddel dat helpt om informatie op een gemakkelijke manier te ontsluiten. Grootste kracht is zo het drempelverlagende effect dat van Seek uitgaat. Het op naam brengen van planten en dieren werkt verslavend bovendien.

Misschien is de grootste kracht van Seek wel de bewustwording die het teweeg brengt. Ik wandel niet met grote passen over de paden, maar vertraag en kijk aandachtig naar wat er groeit. Ik breng wat ik tegenkom op naam voor mijzelf en lees er meer over. Met de aandacht en kennis voor mijn omgeving groeit zo ook de waarde ervan. De levende natuur gaat er nog meer door leven.

Soms is het goed om je over je vooroordelen heen te zetten. Ik ben blij dat ik er naast zat.

 

Wil je een e-mail ontvangen als er een nieuw artikel op deze website verschijnt? Klik dan hier.

 

 

Scroll to top